Compulab CoM már a Marson is
Avagy hogyan kerül egy hétköznapi, kereskedelmi termék a Marsra?

A NASA Perseverance rover képfeldolgozó modulja

A modulok több mint 100 millió mérföldet tettek meg és extrém körülmények között működnek a Marson.
Ezeket a számítógépes modulokat nem a NASA számára tervezték, hanem valójában a mi standard termékeink.

Gideon Yampolsky • CompuLab CEO

A NASA Perseverance rover 2021. február 19-én sikeresen leszállt a Marsra, hogy kutassa a vörös bolygó felszínét és keresse az élet nyomait. A rover 23 kamerával rendelkezik, amelyek lenyűgöző képeket készítenek a marsi tájról és a rover tevékenységéről. De hogyan jutnak el ezek a képek a Földre? És milyen szerepet játszik ebben egy izraeli gyártó COMEX-IE38 modulja?

Comex-IE38-as modul

A COMEX-IE38 egy apró számítógép, amely egy Intel Atom E3845 processzort, 8 GB DDR3 memóriát, 64 GB tárhelyet, többféle csatlakozót tartalmaz és Linuxot futtat. A modul kifejezetten a kemény körülmények közötti működésre lett tervezve, így ellenáll a sugárzásnak, a hőmérséklet-ingadozásnak és az erős rezgésnek. A modul feladata, hogy fogadja, tömörítse és összeillessze a rover kameráinak nyers képeit, majd továbbítsa azokat egy 480 GB-os NVMe SSD-re. Innen a képek később átkerülnek a NASA földi állomásaira.

A Perseverance főbb moduljai

A COMEX-IE38 modul tehát egyfajta pufferként szolgál az audio- és képadatok számára. A modul nem csak egyetlen példányban található meg a roveren, hanem kettőben is, hogy biztosítsa a redundanciát és a megbízhatóságot. A NASA mindössze 300 dollárt költött ezekre a modulokra, amelyeket az izraeli CompuLab cég gyártott.

360°-os panorámafelvétel 79 különálló képből összefűzve

A COMEX-IE38 modul nem az egyetlen Intel termék, amely a Perseverance roverben található. A rover fő számítógépét egy BAE RAD750 chip hajtja, amely egy PowerPC 750 processzoron alapul. Ez egy régi chip, amelyet még 1998-ban fejlesztettek ki, és az első iMac gépekben is használták. A chip előnye, hogy nagyon ellenálló a sugárzásnak és az extrém hőmérsékletnek, de hátránya, hogy nagyon lassú. Egy Atom E3845 processzor akár 12-szer gyorsabb is lehet nála.

A Perseverance és az előtérben az Ingenuity Mars Helicopter

A Perseverance rover tehát nem a legmodernebb hardverrel van felszerelve, de ez nem akadályozza meg abban, hogy fantasztikus felvételeket küldjön nekünk a Marsról. És ezeknek a képeknek egy része egy izraeli gyártó COMEX-IE38 moduljának köszönhető.


# com
share this post
Tags
com
ArchIVE
Mini PC in da raktárhouse
Avagy miért érdemes a passzív hűtésű mini számítógépeinket használni raktárakban?