A Mini PC specialista! Mert a kicsi szép!

5 Termék

oldalanként
Csökkenő irány beállítása

Építsünk HTPC-t Fit-PC3-ból és IntensePC-ből

2013. július 1., hétfő 20:51:12 Europe/Budapest

Mi is a HTPC?

A HTPC tulajdonképpen egy házimozis számítógép, amit kimondottan szórakozásra használnak, leginkább a nagyképernyős LCD tévékre kötve a nappalikban.

Tipikusan filmek, videók, képek, rádió, internetezésre használt eszköz, amelyet igény szerint játékra is használhatnak, esetleg Skype vagy egyéb internetes telefon szoftver.

Ami eltérés a hagyományos számítógépekhez képest az az, hogy végülis központi szerepet és helyet kap a nappaliban a TV mellett/alatt/mögött és valamilyen módon távirányítóval lehet egyszerűen használni. 

Miből áll a HTPC?

 • Egyrészt kell egy hardver, a mi esetünkben ez egy passzív hűtésű, csendes Fit-PC3 vagy IntensePC.
  • Memória (2-16GB), általános esetben a 2GB teljesen elegendő.
  • Háttértár: belső 2.5"-os merevlemez (akár 1TByte-os) vagy SSD, ami tökéletesen hangtalan.
  • Külső merevlemez vagy SSD, eSata vagy USB3 portokon, ha nagyobb kapacitásra van szükség.
  • HDMI kábel (ezen a kép és a hang is átmegy a TV vagy hangszóróval rendelkező monitorba).
 • Kell egy TV, HDMI bemenettel.
 • Külső hangosítás, ha használunk ilyesmit, ekkor megfelelő vezeték a hangosításhoz (normál 3.5mm-es sztereó jack analóg hangátvitelhez vagy RCA digitális kimenet - adatper része a gépeknek).
 • Operációs rendszer, ami javasolt például egy Linuxmint, vagy Windows, ha abban vagyunk jártasabbak.
 • HTPC program, linux alatt az egyik legismertebb az XBMC, talán fut Windows alatt is. Pár képernyőképet mellékelek a Fit-PC3-on futó XBMC-ről.
screenshot000.png screenshot003.png screenshot005.png

 

Építés

A korábbi cikkekben láttuk, hogy hogyan kell a memóriamodult és a merevlemezt/SSD-t berakni a Fit-PC3-ba illetve az IntensePC-be, így ezekkel külön nem is foglalkozunk. Tehát fogjuk a nekünk tetsző memóriamodult és merevlemezt és beszereljük a gépbe, ezzel kész is a HTPC hardveres építése.

A következő lépés az operációs rendszer telepítése. Linux esetén rendkívül egyszerű dolgunk van: Letöltjük az ISO telepítő médiát, felírjuk egy USB-s pendrive-ra és már telepíthetjük is. Windows esetén hasonlóan, végső esetben egy külső USB-s DVD meghajtó segítségével telepítsük az operációs rendszert.

Ha készen vagyunk az operációs rendszer telepítésével, akkor már csak a megfelelő HTPC programot kell telepíteni. XBMC és Linuxmint esetén ez ugyancsak egyszerűen megtehető (eléggé leegyszerűsített telepítési leírás):

Fit-PC3 esetén

sudo apt-get install fglrx-updates xvba-va-driver vainfo
sudo add-apt-repository ppa:wsnipex/xbmc-xvba-frodo 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install xbmc vlc

IntensePC esetén

sudo apt-get install xbmc vlc vainfo i965-va-driver

Mindkét esetben az XBMC képes lesz HD tartalmakat lejátszani, akár az internetről közvetlenül is, vagy DLNA uPNP megosztásokon elérhető tartalmakat.

Szerencsés módon az  XBMC-hez létezik távirányító androidos operációs rendszerre, így tényleg kényelmesen tudjuk távolról is kezelni az XBMC-t.

Alább látható a legkisebb teljesítményű Fit-PC3 (már nem kapható csak nagy tételben), amint az Earth Touch online csatornáról HD videótartalmat játszik le. Később szerkesztek egy videót, ahol bemutatom, hogyan lehet az androidos klienssel távirányítani az XBMC-t.

Tippek

 • Ha játékra nem használod a HTPC-t, akkor gyakorlatilag bármelyik olcsó Fit-PC3 vagy IntensePC megteszi, mivel képes akár 2 monitort is kezelni, illetve HD videótartalmakat lejátszani.
 • Ha játékra és erős játékra használod a gépet, akkor az IntensePC Pro a te választásod, amibe 16GB memóriát, 240GB-os Sata3-as SSD-t javaslok berakni.
 • Kapacitást egyszerűen bővíthetsz, akár 4 nagysebességű külső háttértárat is használhatsz: 2 darab eSata és 2 darab USB3-as portja van a gépeknek, így elég nagy háttértárat is tudsz készíteni, akár Raid0,1,5,6 vagy ha ZFS-et használsz, akkor szintén a Raid0,1,5,6-nak megfelelő kiosztásban.
 • Ha félted az adataidat (családi videók, fotók, dokumentumok), akkor minimum egy szoftveres raid1-es, azaz merevlemez tükrözést alkalmazz a két külső eSata vagy USB3-as portokra rakott merevlemezeken. Linux alatt egyszerűen megoldható, Windows alatt magadra maradtál :) Ha nagyon értesz a linuxhoz, megpróbálhatod a ZFS fájlrendszert is (erről később még cikkezek, mert überbrutál jó rendszer!).
 • A nagyfelbontású filmekhez nagyobb átviteli sávszélesség kell. A gigabites LAN megbízható, gyors, több eszköz esetén is megfelelően működik. És persze biztonságosabb is.
 • Ha rádióként vagy csak zenelejátszásra használod az XBMC-t, akkor hangkimenetnek az analóg kimenetet állítsd be, így a TV-t ki is kapcsolhatod (teljesen). Ezáltal egy nagy áramfogyasztót ki tudsz iktatni és az androidos telefonoddal nyugodtan tudod távirányítani a HTPC-det.
 • Ha TV vevőt is szeretnél, akkor egy megfelelő USB-s DVB-T vevőt használhatsz és akkor a TV-d is a gépen keresztül fog működni, további mókákra adva lehetőséget (digitális felvevő, ilyesmik).
 • USB-s kamerát használva össze lehet kombinálni Skype-al, így a videótelefonálás esetén a partnered arcát iszonyatosan nagyban fogod látni, aminek vagy örülni fogsz, vagy nem :)
 • Ha kell a billentyűzet/egér, használhatsz bluetooth-os megoldást vagy egyéb rádiós megoldást (ez utóbbihoz általában egy usb portra szükség van).
 • Természetesen építhetsz magad is számítógépet HTPC-nek vagy találhatsz olcsóbb megoldást. Ebben az esetben gondolkodj úgy, hogy ha odaraktál egy gépet a nappaliba, és zúg, nagy, sokat fogyaszt, azt fogod nézni és hallgatni nagyon sokáig (feltételezve, hogy a HTPC-t hosszú távú beruházásként fogod fel, ugyanúgy, mint egy modern TV-t, hűtőgépet, mosogatógépet). 
 • A birtoklási költségekbe számítsd majd bele az áramfogyasztást, a karbantartást (pl. ventilátorok) és hogy a Fit-PC3 és IntensePC gépekre 2013. januárja után 5 év gyári garancia is van, amit Magyarországon tudsz érvényesíteni :)

Ha kérdésed lenne vagy vásárolni szeretnél egy kulcsrakész HTPC-t, kérlek keress bizalommal :)

Hozzászólások | Közzétéve itt: Blog Segédletek Szerző: István Pongrácz

Mini PC szerelő tanfolyam, 2. rész: eBox 3350MX szerelése

2013. április 29., hétfő 14:49:04 Europe/Budapest

Bevezető

A tajvani gyártó ebox 3350MX(-AP) típusú gépe egy extrém alacsony fogyasztású (2-3W), Intel kompatibilis PC. Képes (i386) i486-ra fordított linuxok futtatására (jelenleg a debian, antix verziók, mivel több disztribúció megszüntette az i386-os vonal támogatását), valamint Windows XP, Windows CE, Windows XP Embedded futtatására is az SD kártyáról.

Tipikusan beágyazott rendszerekben, vékonykliensként windows-hoz való csatlakozásra, SoftPLC (scada) feladatokra jó választás (bemutató videók, leírások később várhatók).

Lényegesebb tulajdonságok

 • Passzív hűtés, még erős terhelés (cpu használat) mellett is éppen csak langyos a hűtőborda.
 • Minimális méret, csak 95x95x20mm.
 • VESA 75-ös rögzítés, így az ilyen rögzítéssel rendelkező monitorokra 4 csavarral közvetlenül rögzíthető.
 • Kis fogyasztás: általában 2.4 - 3W között mozog a fogyasztás, attól függően, hogy milyen USB-s eszközöket használunk - egér, billentyűzet.
 • Memória: 512MB
 • Háttértár: SD kártya
 • Bővíthetőség: 3 x USB2 port (ebből kettő az előlapon), VGA csatlakozó (1680x1050-es felbontásig), 1 x 100MBit hálózati csatlakozó
 • Operációs rendszerek: Linux, Windows XP, Windows CE, Windows XP Embedded
Hozzászólások | Közzétéve itt: Blog Szerző: István Pongrácz

Mini PC szerelő tanfolyam 4. rész: IntensePC szerelése

2013. április 29., hétfő 14:44:38 Europe/Budapest

Bevezető

Az IntensePC egy Intel Celeron / Core i7-es, 64 bites processzorokon alapuló miniatűr, passzív hűtésű. A különböző altípusok (C847, i7) teljesítményben igencsak eltérnek egymástól, mindegyik alkalmas Linux, Windows operációs rendszerek futtatására, illetve otthoni, irodai, szerver feladatok ellátására. A core i7-es verzió elég komoly teljesítményt tud felmutatni, mindezt úgy, hogy passzít hűtést alkalmaz!

Aktuális műszaki paraméterek és típusok a www.mini-pc.eu oldalon megtalálhatóak.

Lényegesebb általános tulajdonságok

 • Passzív hűtés, azaz nem tartalmaz mozgó alkatrészt, mint pl. ventilátorok. Így a hőt maga a számítógép háza adja le a környezetnek, így az természetesen meleg, terhelés alatt a kéznek kényelmetlenül meleg lehet, de ez normális, hiszen a hőt le kell adni. 
 • Kompakt kialakítás, minimális méret: a gép háza fémből készült, robusztus, meglehetősen zárt. Nem igényel karbantartást, kis mérete miatt olyan helyen is alkalmazható, ahová egyébként nem tudnánk hagyományos számítógépet beépíteni.
 • Kis fogyasztás: tipikusan 9-26W közötti fogyasztással rendelkeznek (típustól, felhasználástól, ráakasztott USB-s eszközök fogyasztásától is függ).
 • Karbantartásmentes (a hardver): a tipikus karbantartások tulajdonképpen nem szükségesek (porhurkák eltávolítása, ventilátorok ellenőrzése, cseréje).
 • Szerelhetőség: viszonylag szűk a szerelgetési lehetőség, hiszen egy kompakt eszközről beszélünk. Az IntensePC esetén belsőleg a memóriát (max. 2 x 8GB), miniPCI expressz kártyát és belső merevlemezt vagy SSD-t lehet bővíteni (2.5").
 • Bővíthetőség: általában 6 x USB2, 2 x USB3, 2 x Gigabit LAN, Wifi, 2 x eSata, 2 x videókimenet (1 x HDMI, 1 x DisplayLink), hang ki- és bemenet, bluetooth lehetőség van.
Hozzászólások | Közzétéve itt: Blog Szerző: István Pongrácz

Mini PC szerelő tanfolyam 3. rész: Fit-PC2(i) szerelése

2013. április 29., hétfő 14:41:08 Europe/Budapest

Bevezető

Fit-PC2 egy Intel Atom Z510 és Z530 alapú miniatűr, passzív hűtésű, 32 bites számítógép. A két altípus (Fit-PC2i, Fit-PC2) teljesítményben nem, csak lényegében LAN csatlakozók és USB csatlakozók számában térnek el egymástól (és RS232 vs. IR vevő). A C1100 egy 1.1GHz-es cpu-t, a C1600 pedig egy 1.6GHz-es cpu-t jelöl. Mindegyik alkalmas Linux, Windows XP, windows 7 operációs rendszerek futtatására, illetve otthoni, irodai, szerver feladatok ellátására, vagy akár vékonykliensként való felhasználásra is.

Aktuális műszaki paraméterek és típusok a www.mini-pc.eu oldalon megtalálhatóak.

Lényegesebb általános tulajdonságok

 • Passzív hűtés, azaz nem tartalmaz mozgó alkatrészt, mint pl. ventilátorok. Így a hőt maga a számítógép háza adja le a környezetnek, így az természetesen meleg, terhelés alatt a kéznek kényelmetlenül meleg lehet, de ez normális, hiszen a hőt le kell adni. 
 • Kompakt kialakítás, minimális méret: a gép háza fémből készült, robusztus, meglehetősen zárt. Nem igényel karbantartást, kis mérete miatt olyan helyen is alkalmazható, ahová egyébként nem tudnánk hagyományos számítógépet beépíteni.
 • Kis fogyasztás: tipikusan 7-9W közötti fogyasztással rendelkeznek (típustól, felhasználástól, ráakasztott USB-s eszközök fogyasztásától is függ).
 • Karbantartásmentes (a hardver): a tipikus karbantartások tulajdonképpen nem szükségesek (porhurkák eltávolítása, ventilátorok ellenőrzése, cseréje).
 • Szerelhetőség: viszonylag szűk a szerelgetési lehetőség, hiszen egy kompakt eszközről beszélünk. A Fit-PC2 esetén belsőleg csak a merevlemezt lehet cserélni vagy SSD-t haszálni. A memória, cpu fixen be van építve.
 • Bővíthetőség: általában 6 (4) x USB2, 1 (2) x gigabit LAN, IR vevő (RS232), 1 x videókimenet (1 x HDMI), hang ki- és bemenet. A zárójeles számok a Fit-PC2i-re vonatkoznak.
Hozzászólások | Közzétéve itt: Blog Szerző: István Pongrácz

Mini PC szerelő tanfolyam 1. rész: Fit-PC3 szerelése

2013. március 28., csütörtök 10:31:21 Europe/Budapest

Bevezető

Fit-PC3 egy AMD G-Series APU alapú miniatűr, passzív hűtésű, 64 bites számítógép. A különböző altípusok (LP, Pro) teljesítményben eltérnek egymástól, de mindegyik alkalmas Linux, Windows operációs rendszerek futtatására, illetve otthoni, irodai, szerver feladatok ellátására, vagy akár vékonykliensként való felhasználásra is.

Lényegesebb általános tulajdonságok

 • Passzív hűtés, azaz nem tartalmaz mozgó alkatrészt, mint pl. ventilátorok. Így a hőt maga a számítógép háza adja le a környezetnek, így az természetesen meleg, terhelés alatt a kéznek kényelmetlenül meleg lehet, de ez normális, hiszen a hőt le kell adni. 
 • Kompakt kialakítás, minimális méret: a gép háza fémből készült, robusztus, meglehetősen zárt. Nem igényel karbantartást, kis mérete miatt olyan helyen is alkalmazható, ahová egyébként nem tudnánk hagyományos számítógépet beépíteni.
 • Kis fogyasztás: tipikusan 7-18W közötti fogyasztással rendelkeznek (típustól, felhasználástól, ráakasztott USB-s eszközök fogyasztásától is függ).
 • Karbantartásmentes (a hardver): a tipikus karbantartások tulajdonképpen nem szükségesek (porhurkák eltávolítása, ventilátorok ellenőrzése, cseréje).
 • Szerelhetőség: viszonylag szűk a szerelgetési lehetőség, hiszen egy kompakt eszközről beszélünk. A Fit-PC3 esetén belsőleg a memóriát (max. 2 x 4GB), miniPCI expressz kártyát és belső merevlemezt vagy SSD-t lehet bővíteni (2.5").
 • Bővíthetőség: általában 6 x USB2, 2 x USB3, 2 x eSata, 2 x videókimenet (1 x HDMI, 1 x DisplayLink), hang ki- és bemenet, bluetooth lehetőség van.

A Fit-PC3 összeszerelése

A videón látható gépbe memóriát és SSD-t szerelünk. A szereléshez mindössze egy csillagfejű csavarhúzóra lesz szükségünk. A gép mellett megtalálhatóak a szükséges csavarok, amikkel az SSD-t vagy merevlemezt lehet rögzíteni.

Hozzászólások | Közzétéve itt: Blog Segédletek Szerző: István Pongrácz

5 Termék

oldalanként
Csökkenő irány beállítása